Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánočka

Vánočka ať pečená doma, nebo koupená je nezbytnou a nepostradatelnou součástí vánočních svátků.
Její pečení má u nás dlouhou historii sahající až do 16. století. V minulosti prošla
vánočka několika malými změnami, jak v pečení, tak v názvech. Dodnes  se setkáváme s jejími staršími názvy jako calta, huska, pletenice, štědrovice, pletanka, štrucla, ceplík, žemle, štricka a podobně.
Pečení vánočky dřive patřilo výhradně do rukou cechovních řemeslníků - pekařů. Teprve od 18. století si lidé začali péct vánočku i doma. Každoročně svádím boj, jestli upeču vánočku doma nebo koupím takzvanou papírovou o váze cukrové vaty.

A co na ni potřebujete:

500 g polohrubé mouky

120 g cukru

100 g rozpuštěného másla

1 lžíci sádla

1 kostku droždí

1 vejce + 1 žloutek navíc

250 ml mléka

1/4 lžičky soli

hrst hrozinek namočených v rumu

hrts vlašských ořechů

mandle na ozdobení

1 vejce na potření 

Všechno sem!
Droždí rozdrobte do velké mísy a se lžící cukru rozmíchejte do tekutého stavu. Přilijte trochu mléka, potom i vejce a žloutek. Promíchejte. Postupně přidejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.

Opřete se do toho
Hmotu propracujte nejprve vařečkou. Pak vyklopte na vál a hněťte rukama asi 10 minut. Dejte si načas, chvíli trvá, než mouka absorbuje vše tak, jak má. Teprve pak se ukáže, zda těsto lepí (podsypte moukou), nebo je málo pružné (podlijte lžičkou oleje). Pokud nemusíte, nepřidávejte nic.

Kynutí
Vytvarujte bochánek, vraťte do mísy a přikryjte utěrkou. Nechte kynout na ne příliš teplém nevětraném místě 3–4 hodiny. Vyjměte a znovu prohněťte. Zároveň zapracujte ořechy a hrozinky (ty ale velmi jemně – naložené plody mají tendenci se rozpadat).

Cop ze čtyř, nebo ze tří?
Teď těsto rozdělte nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Počet záleží na tom, zda ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bochánků je 9 (4 + 3 + 2). Pokud ne, nevadí – upleťte klasický cop ze 3; není sice tak pevný, o to však jednodušší. Pak potřebujete 8 bochánků (3 + 3 + 2). Vyválejte je rukama na stejně dlouhé prameny.

 Pletení 
Začněte plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům – prameny se jinak vytahují a mění délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospod. Přeneste na plech a hřbetem ruky doslova splácněte svrchu po celé délce. Tak vytvoříte plochu, která ponese další patro. Upleťte, položte a opět lehce zploštěte. Konce posledního pletence nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky. Na závěr zapíchněte do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím  pletence definitivně zpevníte. Unikající vzduch při pečení pak nepůsobí neplechu.

Pečení
Troubu předehřejte na 220 °C. Vánočka bude ještě 30 minut kynout na plechu. Těsně předtím, než půjde do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Pečte celkem hodinu: prvních 5–10 minut na 220 °C, na dalších 25 minut stáhněte teplotu na 150 °C a po zbytek času pečte už jen při 100 °C. Po upečení nechte vánočku úplně vychladnout – pak teprve pocukrujte.